• Foredrag ved Helga Küssner, torsdag den 2. november kl. 19.30


  Fra bogen Sorgens Børn
  Oplægsholder Helga Küssner

  Helga Küssner er født 1936 i Hamburg, hvor hun tilbragte sine første år. Men Anden Verdenskrigs store bombardementer jævnede i 1943 hendes bydel med jorden. Familien blev evakuret til Oberfranken hvorfra hun i 1945 kom til Flensburg. Hendes mor kom af en sydslesvigsk familie, så langsomt gled de ind i det danske mindretal. Med en dansk skole afslutning kunne hun opfylde sin drøm – at blive uddannet som lærer fra Tønder Statsseminarium. Foredraget tager udgangspunkt i en erindringsbog, der beskriver krig oplevet af en lille pige – i en tid som flygtning og i en tid hvor hun som 11-årig skifter kultur og dermed kommer til at leve i et parallelsamfund. Mødet med nabolandet i nord giver hende et ganske andet liv end forventet.


  Entre incl. kaffe: kr. 50,-

 • Lørdag den 11. november kl. 14.00 - 17.00 Genudgivelse af bogen: Fra Vestergade til Vestfronten. Toftlund sogn i 1. Verdenskrig 1914 - 1918.

  Da bogen om 1. Verdenskrig hurtigt blev udsolgt sidste år har vi besluttet at genudgive bogen.

  Det er lykkedes os at få landsdelens 3 dygtigste forskere i 1. Verdenskrig til at komme lørdag den 11. november kl. 14-17. Foredragsrækken vil se sådan ud:

  Sønderjyske soldater ved fronterne ved René Rasmussen

  Hjemmefronten ved Inge Adriansen

  Foreningen af Dansksindede sønderjyske Krigsdeltagere 1914-18 (D.S.K.) ved Hans Schultz Hansen.

  I pauserne mellem foredragene vil der blive serveret kaffe med hjemmebagte småkager og portvin med kransekage.
  Efter arrangementet er der mulighed for at købe bogen der koster kr. 250,-

 • Onsdag den 29. november kl. 19,30 på Arkivet

  Æ Kleinbahn i Haderslev amt ved Egon Weber Paulsen, Gråsten.
  Pressemeddelelse
  Toftlund

  ”Romantik i røg og damp – en nostalgisk rejse med ”æ Kleinbahn” er titlen på et foredrag, som lektor Egon Weber Paulsen, Gråsten, holder i Toftlund lokalhistoriske arkiv onsdag d. 29. nov. kl. 19.30. I tekst og billeder gives et tilbageblik på de 35 år fra 1904 til 1939, hvor Toftlund var stationsby på Haderslev Amts Jernbaner med forbindelse såvel til Skærbæk som Haderslev.

  Strækningen Ustrup - Toftlund var på mange måder mere sparsommeligt bygget end de først anlagte strækninger på Haderslev Amts Jernbaners vidt forgrenede net. Hvor de første stationer var nyromantiske villaer med tårne og spir, blev stationerne på Toftlund banen mere beskedne. Man havde taget ved lære af de høje omkostninger ved byggeriet af de oprindelige stationer, som samtidig var en slags monumenter over preussisk formåen i en dansk landsdel.

  Et enkelt dansksindet kredsmedlem fra Haderslev, Julius Nielsen, foreslog allerede i 1904, at man hellere åbnede en billig rutebilrute over Bevtoft til Haderslev i stedet for en ”kleinbane”. Men bygget blev banen, der i overensstemmelse med kleinbanernes filosofi opsøgte alle de betydeligste samfærdselssteder, selvom den af den grund var nødt til at gøre kringlede omveje. Det betød, at fx byer som Branderup, Agerskov og Strandelhjørn nu fik forbindelse til og fra Toftlund og Haderslev fem gange om dagen.

  Banen til Toftlund var den kleinbane, der holdt længst ud blandt strækningerne på Sønderjyllands samlede smalsporsnet. I 1939 kom afløseren – rutebilen - og bød på en hurtigere forbindelse til Haderslev, selv om man allerede i begyndelsen af 1920erne fik motorvogne, der nedbragte rejsetiden betydeligt. Rutebilen var måske mere effektiv, men knap så kuriøs som ”æ Kleinbahn” eller ”Perle”, som toget blev døbt. Det er et navn, som vidner om banens popularitet blandt befolkningen. Vel mødt til en nostalgisk rejse med ”æ Kleinbahn”.
  Entre incl. kaffe m brød kr. 50,-

 • Onsdag den 17. januar kl. 19,30 på Arkivet

  Kai Joel Palomäki Schmidt, Haderslev fortæller om det at være finnebarn.
  Entre incl. kaffe med brød kr. 50,-

 • Torsdag den 8. februar kl. 19,30 på Arkivet

  Afstemningsfest. Hans Boll Johansen, kendt fra bogen Danskerpak og Tyskerpak) fortæller om faderens oplevelser i Bevtoft 1920.
  Entre incl. kaffe med brød kr. 50,-

 • Onsdag den 14. marts kl. 19,30 på Arkivet.

  "Hvor kom hun fra" Ella Warming, kendt fra Ugeavisen Midtsyd, fortæller hvor hun kommer fra og hvorfor hun blev i Toftlund